Opština Ub

Ub je gradsko naselje u Srbiji koje administrativno pripada opštini Ub u Kolubarskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 6018 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 5797 stanovnika).

Prve ljudske zajednice formirane na području današnje opštine Ub, prema istorijskim tragovima i tragovima ljudske civilizacije koji su otkriveni u današnjim naseljima Trlić, Kalinovac, Brgule i drugim, potiču još iz vremena Vinčanske kulture, dakle u periodu oko 5.000 godina pre nove ere. U naselju Čučuge i danas postoje tragovi iz bronzanog doba.

Po pisanim tragovima mesto Ub je smešteno između sela Gunjevac i Sovljak, a najrealnija je legenda o postanku imena ovog mesta, ona koja govori da sama reč "UB" znači "mesto", od latinske reči "urb". Prema staroslovenskim legendama, mesto je nastalo u vreme vladavine kneza Kocelja, a ime je dobilo po njegovom bratu Slavoljubu. Vremenom je od celog imena ostalo samo ”Ub”.

Od kulturno istorijskih spomenika svakako je najznačajniji crkva - manastir u selu Dokmir koji potiče iz XV veka. Preciznija istraživanja ukazuju da je manastir obnovljen 1415. godine, tako da se smatra da manastir potiče iz ranijeg perioda. Sestrinstvo manastira čine monahinje manastira Žitomislić, koje su pobegle od ratnih strahota.

Često se pored puta nalaze pojedini spomenici iz ranijeg ili novog doba. U selu Novaci nalazi se Beleg sa spomenikom gde je sahranjen neki zaslužni Tamnavac, koji se istakao u borbi protiv Turaka. U Brgulama je bila takozvana Madžarska Čaršija do Radljeva na Ploštanici, na mestu gde su Popovića kuća. To je obradivo polje u kome su se plugom i motikom našli mnogi predmeti od gvožđa, oružje i alat. Dosta je i crkvina u ovoj oblasti, tako da se pored njih i danas vrše verska činodejstva ili održavaju sabori. Pominje se da je postojao katolički manastir u Lisom Polju.

U nekim selima je prema narodnom predanju i istoriji, bilo bojeva između raznih neprijatetljskih vojski. U Prvom i Drugom srpskom ustanku bilo je nekoliko ratnih poprišta na teritoriji naše opštine. Tako je 4. aprila 1806. bila jedna bitka na Avali u Čučugama, gde je Jakov Nenadović dočekao i potukao Džoru Osmana, turskog vojskovođu.