Opština Ljig

Ljig je gradsko naselje u Srbiji u opštini Ljig u Kolubarskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 3226 stanovnika.

Ljig se nalazi u zapadnom delu Šumadije. Na oko 8 kilometara južno od Ljiga je planina Rajac a 27 kilometara jugoistočno planina Rudnik. Kroz Ljig protiče istoimena reka Ljig dužine 48,9 km, koja je ujedno i najveća pritoka reke Kolubare.

Zabeležena istorija Ljiga počinje 1911, kada je sagrađena železnička pruga između Lajkovca i Gornjeg Milanovca. Međutim, u ruševinama manastira Vavedenje je pronađen sarkofag koji potiče iz 15. veka, za koje se veruje da pripada srpskim despotima Stefanu Brankoviću ili Đurđu Brankoviću. Prema legendi, Đurđeva žena Jerina je takođe sahranjena ovde.

Najranije pomene imena Ljig se mogu pronaći u 17. veku u zapisima Evlije Čelebije, koji je opisao "LIGmehri" (reku Ljig) koja izvire iz Kara Daga u selu Ba i uliva se u reku Kolubaru kod Valjeva. Nijedno naselje u ovom području nije bilo poznato Austrijancima kada su okupirali Srbiju od 1717. do 1739. Ipak, do 1818. obližnje naselje Gukoš je imalo 50 domova.

Železnička stanica je sagrađena 1917. blizu današnjeg centra Ljiga. Tokom Prvog svetskog rata, u ovom kraju je vođena Kolubarska bitka. Spomenik 1300 kaplara, posvećen ovoj bici, podignut je na planini Rajac.

Ljig se odvojio od Gukoša 1919, kada je proglašen za varošicu a do 1930 su podignuti škola, dom zdravlja i crkva. Pre toga, stanovnici Ljiga su išli u crkvu u Moravce.